Hoe verlies je elkaar niet na zwangerschapsverlies..

Gepubliceerd op 9 april 2025 om 07:00

 

(Spoiler: praten helpt. Echt.)

Zwangerschapsverlies hakt erin. In je lijf, in je hoofd, in je hart... en ja, ook in je relatie. Want hoe liefdevol je ook bent samen, rouw maakt het ingewikkeld. Je zit allebei in dezelfde storm, maar misschien wel in compleet andere boten. En als je niet oppast, verlies je elkaar juist op het moment dat je elkaar het hardst nodig hebt. Dus: hoe blijf je verbonden als je hart in duizend stukjes ligt?

Rouwen doe je niet met een stappenplan (was het maar zo makkelijk)

Eén van de grootste valkuilen na zwangerschapsverlies is denken dat je hetzelfde zou moeten rouwen. Spoiler alert: dat is zelden zo. Jij zit misschien tot over je oren in je tranen, terwijl je partner ineens heel praktisch wordt (“Zullen we dan nu maar de babykamer leeghalen?”). Niet omdat hij of zij geen hart heeft, maar omdat hij of zij gewoon op een andere manier met verdriet omgaat.

 

Verschillen in rouw: je bent geen robot, en je partner ook niet

Mensen rouwen op hun eigen manier. Jij wilt misschien praten, herinneringen ophalen, huilen, schrijven… terwijl je partner zich juist verliest in werk, Netflix of klusjes. Het is niet fout. Het is anders.

👉 Herken het verschil. Benoem het. Respecteer het.
Zeg bijvoorbeeld: "Ik merk dat jij het op een andere manier verwerkt dan ik maar ik voel me alleen, hoe kunnen we elkaar hierin vinden?"

Seks en intimiteit: Eh… awkward much?

Na zwangerschapsverlies kan ook intimiteit lastig zijn. Je lijf voelt anders, je emoties schommelen, en de zin is soms ver te zoeken. Geef jezelf en elkaar daarin de ruimte. Intimiteit hoeft niet altijd seks te zijn. Een knuffel. Een hand op je rug. Samen onder een dekentje met thee. Kleine dingen doen ertoe.

Praten zonder te willen fixen

Heel eerlijk? Je hoeft elkaar niet te fixen. Niet alles heeft meteen een oplossing nodig. Soms wil je gewoon gehoord worden. Dus laat die adviezen even zitten en luister écht. En zeg het als je iets nodig hebt. Je partner heeft geen glazen bol.

🗣️ "Ik heb vandaag echt een rotdag. Wil je gewoon even bij me zitten?"
Of: "Ik merk dat ik je mis, ook al zitten we in hetzelfde huis. Zullen we even een wandeling maken en bijpraten?"

Quality time zonder drama

Rouwen is zwaar, maar het leven draait door (vervelend, maar waar). Probeer naast het verdriet ook momenten van licht te creëren. Een dagje weg, een slechte comedyfilm, iets wat jullie verbindt zonder dat het over verlies gaat.

🌿 Tip: Plan bewust een “date” in. Niks groots, gewoon even samen zijn. Lachen mag. Sterker nog, het helpt.

Zoek hulp (nee, dat is geen zwakte)

Soms kom je er samen gewoon even niet uit. En dat is oké. Er bestaan geweldige coaches, therapeuten en rouwspecialisten die jullie kunnen helpen om de draad weer op te pakken — samen. Het is geen teken van falen. Het is juist dapper.

📚 In mijn e-book dat binnenkort op deze website te vinden is, vind je een lijst met fijne professionals die kunnen ondersteunen na zwangerschapsverlies.

Samengevat: hoe verlies je elkaar niet?

  • Rouw is persoonlijk. Er is geen goed of fout. Alleen verschil.
  • Blijf praten. Ook al is het ongemakkelijk.
  • Intimiteit mag veranderen. En dat is oké.
  • Plan tijd voor elkaar. Juist nu.
  • Zoek hulp als het nodig is. Want jullie verdienen steun.

Samen verliezen jullie misschien een droom, maar dat betekent niet dat je elkaar ook kwijt hoeft te raken. Wees lief. Wees eerlijk. En vooral: wees er.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.